Нов газопровод от Баренцово море за пренос от арктическите газови платформи

...
Нов газопровод от Баренцово море за пренос от арктическите газови платформи
Коментари Харесай

Нов газопровод в Баренцово море може да намали зависимостта на Европа от LNG

Нов газопровод от Баренцово море за транспорт от арктическите газови платформи на Норвегия до Европа може да облекчи зависимостта на континента от вноса на полутечен природен газ. Това са изводите от отчет на Wood Mackenzie, представен от Oilprice.

Норвегия беше най-големия снабдител на природен газ за Европа, след огромна част от доставките от Русия по тръбопроводи бяха прекратени предходната година след нахлуването в Украйна.

Единственият път за природния газ от Баренцово море до пазарите е през оборудването за експорт на LNG на Equinor в Хамерфест. Засега няма построени директни връзки от Баренцово море към основната газопроводна мрежа на Норвегия.

През март министерството на енергетиката на Норвегия изиска оператора на газовата инфраструктура Gassco да изследва опциите за снабдяване на повече газ от Баренцово море на пазарите. Едно от решенията съгласно оператора е за увеличение на потенциала за експорт на газ от Баренцово море, посредством увеличение на потенциала за експорт в Хамерфест. Според Gassco водопровод от Баренцово море е най-изгодният вид.

Увеличаването на потенциала за експорт би било от решаващо значение за изследване на Баренцово море, което е с максимален капацитет за неоткрити газови запаси, съгласно енергийния министър Терие Асланд.

Според WoodMac препоръчаният експортен маршрут, за който ще са нужни 5 милиарда $, ще би трябвало да се реализира с поддръжката на държавното управление.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР